dots Created with Sketch.

Dealers & openingstijden
Lees het nieuwsartikel van CarSelexy

Op vakantie met een elektrische auto, hoe werkt dat?

06-07-2023

Ben jij van plan om met een elektrische auto op vakantie te gaan en wil je weten waar de laadpunten in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Italië, België, Frankrijk, Spanje en Portugal zich bevinden? En hoe zit het met de actieradius van elektrische auto’s wanneer er een aanhanger of caravan achter de auto hangt? In dit artikel voorzien wij je van alle informatie die nodig is om gerust op vakantie te gaan.

Elektrisch trekpaard

Allereerst, de trekkracht van elektrische auto's. Er wordt vaak gedacht dat elektrische auto's minder trekkracht hebben dan auto's met een brandstofmotor, maar dit is niet altijd waar. Elektrische auto's hebben juist een hoog koppel dat direct vanaf stilstand beschikbaar is, wat gunstig is bij het trekken van een aanhanger of caravan. Het trekgewicht hangt echter van meer zaken af dan alleen het koppel. Als je op zoek bent naar een elektrische auto die (veel) mag trekken, let dan goed op het trekgewicht. Gelukkig zijn er steeds meer elektrische auto's op de markt die geschikt zijn voor het trekken van een aanhanger of caravan en een goede actieradius hebben. Zo kun je zonder zorgen en met volle kracht de heuvels oprijden en vanuit de caravan van een prachtig uitzicht genieten.


Wat is de impact op de actieradius?

Het is belangrijk om te onthouden dat het trekken van een aanhanger of caravan veel invloed heeft op de actieradius van een elektrische auto. Het extra gewicht en de luchtweerstand zorgen ervoor dat de auto meer energie verbruikt en daardoor minder ver kan rijden op een volle batterij. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met de afstand en de laadmogelijkheden bij het plannen van je reis. 


Afkoppelen... Laden... Is dat echt nodig?

Oké, er moet vroeg of laat opgeladen worden. Maar hoe gaat dit nou in zijn werking met een caravan achter de auto? Is het nodig om de caravan af te koppelen? Gelukkig niet! Kies voor een laadstation waar je doorheen kunt rijden. Bij laadpalen waar je in de lengte staat (net zoals bij een traditioneel tankstation) hoef je de caravan niet af te koppelen. Onder meer bij FastNed is dit het geval. 


Maar hoe plan je dit op een eenvoudige manier?

Kortom, met een elektrische auto op vakantie gaan is steeds gemakkelijker en leuker geworden. Door de afstand en laadmogelijkheden goed te plannen, geniet je ook met een elektrische auto van een prachtige vakantie. CarSelexy helpt je graag met mogelijkheden om dit goed te plannen. Er zijn verschillende apps beschikbaar waarmee je gemakkelijk snellaadstations kunt vinden, zoals Chargemap, Plugsurfing en A Better Routeplanner. Met name die laatste werkt echt heel goed, omdat deze met veel factoren rekening houdt, zoals met het type auto waar je mee rijdt en hoeveel extra gewicht je meeneemt. Met deze apps kun je de beste route plannen, inclusief laadstops, om de afstand tussen de verschillende snellaadpunten te maximaliseren en zo efficiënt mogelijk te reizen. En dankzij Cube vertrek je vanaf huis natuurlijk al met een volgeladen accu voor het eerste gedeelte van de reis.


En tot slot nog een tip: Vergeet niet om onderweg te genieten van de prachtige natuur en de omgeving. Elektrisch rijden is niet alleen beter voor het milieu, maar biedt ook de mogelijkheid om op een rustige en duurzame manier te reizen. 

Veel plezier met het plannen van je reis en geniet van de rust en comfort van elektrisch rijden!

Bekijk hier ons aanbod elektrische auto's!

Blijf op de hoogte

* verplichte velden