dots Created with Sketch.

Dealers & openingstijden
Lees het nieuwsartikel van CarSelexy

Hou je auto écht zo goed als nieuw met deze onderhoud tips

13-11-2023

Een CarSelexy auto is niet alleen een vervoermiddel, maar ook een kostbaar bezit. Het is daarom belangrijk om goed voor een auto te zorgen, zodat je er zo lang mogelijk van kunt genieten. Regelmatig onderhoud is hierbij essentieel. In dit artikel delen we de beste manieren om je auto te onderhouden voor een langere levensduur.

Het regelmatig onderhouden van je auto is van groot belang om ervoor te zorgen dat deze veilig, betrouwbaar en in goede staat blijft. Door het uitvoeren van routineonderhoudstaken en het tijdig aanpakken van eventuele problemen, kun je de levensduur van je auto verlengen en onnodige reparatiekosten voorkomen. Onderhoud omvat verschillende aspecten, zoals het controleren van vloeistoffen, het vervangen van versleten onderdelen, het bijhouden van bandenspanning en het uitvoeren van regelmatige schoonmaakbeurten. Door aandacht te besteden aan het onderhoud van je auto, kun je met een gerust hart de weg op en genieten van een probleemloze en plezierige rijervaring.


Houd je auto schoon

Het is belang om regelmatig de tijd te nemen om je auto grondig schoon te maken, zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant. Het schoonmaken van je auto heeft een directe invloed op de levensduur ervan. Door regelmatig vuil, stof, modder en andere verontreinigingen te verwijderen, voorkom je dat ze zich ophopen en de lak van je auto aantasten. Roestvorming is een van de grootste vijanden van de carrosserie van een auto. Door je auto regelmatig schoon te maken, voorkom je dat vocht en vuil zich kunnen vastzetten op kwetsbare plekken en zo de kans op roestvorming verkleinen.

Daarnaast draagt een regelmatige schoonmaakbeurt bij aan het behoud van de glans en het uiterlijk van je auto. De buitenkant van een auto kan na verloop van tijd dof en vervaagd raken door blootstelling aan weersomstandigheden en verontreinigingen zoals vogelpoep, boomhars en insectenresten. Door je auto te wassen en te waxen, herstel je niet alleen de glans, maar bescherm je ook de lak tegen verdere schade. Dit geeft je auto een frisse uitstraling en laat hem er langer als nieuw uitzien.

Niet alleen de buitenkant, maar ook het interieur van je auto profiteert van regelmatige reiniging. Een schone binnenkant creëert niet alleen een prettige rijervaring, maar helpt ook om de waarde van je auto te behouden. Vuil en stof kunnen zich ophopen in de bekleding, vloermatten en interieurdelen, waardoor ze sneller slijten en er versleten uitzien. Door regelmatig het interieur schoon te maken en te stofzuigen, behoud je de kwaliteit van de materialen en houd je je auto in optimale staat.

Kortom, het regelmatig schoonmaken van je auto is belangrijk voor het behoud van zijn waarde en uitstraling. Het voorkomt roestvorming, verlengt de levensduur van de lak en zorgt ervoor dat zowel het exterieur als het interieur er langer als nieuw uitzien. Door dit eenvoudige onderhoudsritueel toe te passen, kun je jarenlang genieten van een goed uitziende auto die zijn waarde behoudt. Lees hier meer over in onze blog met wastips!

 

Gebruik de juiste olie

Het is ontzettend belangrijk om altijd de juiste olie te gebruiken voor je auto, omdat dit directe invloed heeft op de prestaties en levensduur van de motor. Om te achterhalen welke olie het geschiktst is voor jouw specifieke voertuig, kun je het beste de handleiding van je auto raadplegen. Daarin vind je specifieke aanbevelingen over het type olie en de viscositeit die je moet gebruiken.

De viscositeit van de olie is essentieel omdat het bepaalt hoe dik of dun de olie is bij verschillende temperaturen. Het is belangrijk om de juiste viscositeit te kiezen, zodat de olie optimaal kan werken, ongeacht of de motor koud is bij het starten of op bedrijfstemperatuur is tijdens het rijden. De juiste viscositeit zorgt ervoor dat de motoronderdelen goed gesmeerd worden, waardoor wrijving en slijtage verminderd worden.

Daarnaast is het ook belangrijk om het juiste type olie te gebruiken, zoals synthetische olie of halfsynthetische olie. Verschillende auto's hebben verschillende olietypen nodig, omdat elk type zijn eigen eigenschappen en voordelen heeft. 

Door de juiste olie te gebruiken, zorg je ervoor dat je motor soepel blijft draaien en voorkom je onnodige slijtage. Dit resulteert in een betrouwbare en duurzame werking van je auto. Dus vergeet niet om de handleiding van je auto te raadplegen voor de juiste olie, en als je hulp nodig hebt, kun je altijd de hulp inroepen van je CarSelexy dealer. Zij hebben expertise in verschillende automerken en modellen en kunnen je deskundig advies geven over de juiste olie voor jouw auto.

Controleer regelmatig de bandenspanning

Het behouden van de juiste bandenspanning is van essentieel belang, niet alleen voor de veiligheid, maar ook voor het optimaliseren van het brandstofverbruik en het verminderen van de slijtage aan je banden. Het is daarom belangrijk om regelmatig de bandenspanning te controleren en indien nodig de banden op te pompen.

Wanneer de bandenspanning te laag is, heeft dit verschillende negatieve gevolgen. Ten eerste beïnvloedt het de veiligheid van je auto, omdat een lage bandenspanning de grip en het remvermogen van de banden vermindert. Dit kan leiden tot een verminderde controle over de auto, vooral in noodsituaties. Daarnaast heeft een te lage bandenspanning invloed op het brandstofverbruik. Ondergeinflateerde banden veroorzaken meer rolweerstand, wat betekent dat de motor harder moet werken om de auto voort te bewegen, wat resulteert in een hoger brandstofverbruik.

Bovendien zorgt een lage bandenspanning voor een ongelijkmatige verdeling van het gewicht over de banden, waardoor bepaalde delen van de band meer belast worden dan andere. Dit kan leiden tot ongelijkmatige slijtage van het loopvlak en verkort de levensduur van de banden. Door regelmatig de bandenspanning te controleren en de banden op te pompen tot de aanbevolen druk, behoud je een gelijkmatige slijtage van de banden en verleng je hun levensduur.

Het controleren van de bandenspanning is een eenvoudige taak die je zelf kunt uitvoeren. Je kunt gebruikmaken van een bandenspanningsmeter, die verkrijgbaar is bij de meeste benzinestations en auto-onderdelenwinkels. Controleer de bandenspanning wanneer de banden koud zijn, omdat de druk toeneemt wanneer de banden opwarmen tijdens het rijden. Raadpleeg de handleiding van je auto, het instructiepaneel in de auto of de sticker aan de binnenzijde van het portier voor de aanbevolen bandenspanning.

Als de bandenspanning te laag is, gebruik dan een geschikte luchtpomp om de banden op te pompen tot de juiste druk. Zorg ervoor dat je de bandenspanning niet te hoog maakt, omdat dit kan leiden tot een stugger rijgedrag en een verminderde grip. Het is belangrijk om een goede balans te vinden en de aanbevolen druk te volgen.

Door regelmatig de bandenspanning te controleren en de banden op te pompen wanneer dat nodig is, zorg je voor een veiligere rijervaring, verlaag je het brandstofverbruik en verminder je de slijtage aan je banden. Het kost slechts een paar minuten van je tijd, maar de voordelen zijn de moeite zeker waard. Dus maak er een gewoonte van om regelmatig je bandenspanning te controleren en zorg ervoor dat je auto altijd op de juiste druk staat.

Vergeet het regelmatige onderhoud niet

Het is van essentieel belang om regelmatig onderhoud uit te voeren aan je auto, omdat dit de sleutel is tot een langere levensduur van je voertuig. Het volgen van de aanbevelingen van je CarSelexy dealer met betrekking tot onderhoud en vervanging van onderdelen is daarbij van groot belang. Deze aanbevelingen zijn gebaseerd op de specifieke behoeften van jouw auto en zorgen ervoor dat essentiële componenten in optimale staat blijven.

Een van de belangrijkste onderhoudstaken is het regelmatig verversen van de olie. Olie speelt een cruciale rol in het smeren en beschermen van de motoronderdelen tegen slijtage. Door op tijd de olie te verversen, zorg je ervoor dat de olie zijn optimale smerende eigenschappen behoudt en voorkom je dat verontreinigingen zich ophopen en schade veroorzaken aan de motor. Dit helpt onnodige slijtage te voorkomen en zorgt ervoor dat je motor soepel blijft draaien.

Een ander onderdeel dat regelmatig moet worden vervangen, is het luchtfilter. Het luchtfilter zorgt ervoor dat schadelijke deeltjes en vuil uit de lucht worden gefilterd voordat ze de motor binnenkomen. Na verloop van tijd kan het filter verstopt raken en de luchtstroom belemmeren, waardoor de prestaties van de motor worden verminderd en het brandstofverbruik stijgt. Door het luchtfilter op tijd te vervangen, zorg je voor een goede luchttoevoer naar de motor en verminder je onnodige slijtage.

Daarnaast is het belangrijk om de remvloeistof regelmatig te laten vervangen. Remvloeistof heeft de eigenschap water aan te trekken, waardoor het na verloop van tijd zijn effectiviteit kan verliezen. Door verouderde remvloeistof te vervangen, behoud je een goede remwerking en voorkom je dat vocht in het remsysteem corrosie en slijtage veroorzaakt aan de remonderdelen. Dit draagt bij aan een veiligere rijervaring en vermindert het risico op storingen in het remsysteem.





Laat kleine problemen direct repareren

Het is van groot belang om direct kleine problemen aan je auto te laten repareren, omdat ze anders kunnen uitgroeien tot grotere en kostbaardere problemen. Het kan verleidelijk zijn om kleine kwesties te negeren of uit te stellen, maar het tijdig aanpakken ervan heeft vele voordelen.

Wanneer je kleine problemen aan je auto ontdekt, zoals vreemde geluiden, trillingen of andere ongewone symptomen, is het verstandig om ze niet te negeren. Deze problemen kunnen duiden op onderliggende mechanische of technische kwesties die, als ze niet worden verholpen, ernstiger kunnen worden en zelfs tot uitval van bepaalde onderdelen kunnen leiden. Door ze direct aan te pakken, kun je voorkomen dat kleine problemen zich ontwikkelen tot grotere, kostbaardere en mogelijk gevaarlijke situaties.

Het tijdig repareren van kleine problemen heeft ook financiële voordelen. Kleine reparaties zijn over het algemeen minder ingrijpend en goedkoper dan grotere reparaties. Door snel in te grijpen, kun je voorkomen dat kleine problemen verergeren en uiteindelijk meer schade aanrichten, wat kan leiden tot hogere reparatiekosten. Door kleine problemen direct aan te pakken, kun je dus onnodige kosten voorkomen.

Dus, als je kleine problemen aan je auto opmerkt, wees proactief en laat ze direct repareren. Vergeet niet dat kleine problemen grote problemen kunnen worden als ze niet op tijd worden aangepakt. Door dit te doen, bespaar je niet alleen op kosten, maar zorg je er ook voor dat je auto langer meegaat en dat je veilig en met gemoedsrust de weg op kunt.

Blijf op de hoogte

* verplichte velden