dots Created with Sketch.

Lees het nieuwsartikel van CarSelexy

Garantie op tweedehands auto’s uitgelegd

25-01-2023

Er is veel te doen rondom het begrip van garantie op tweedehands auto's de laatste tijd. Maar wat houdt dit nou precies in? In dit artikel leggen we je alles uit over (wettelijke) garantie op tweedehands auto's.

 

 

Als je besluit een jong gebruikte auto van CarSelexy aan te schaffen, dan wil je de zekerheid hebben dat je optimaal kunt genieten van jouw nieuwe auto. Deze zekerheid wordt geboden in de vorm van garantie. Bij CarSelexy gaan we daar secuur mee om en daarom leggen we je graag alles uit over garantie op tweedehands auto’s. Maar wat houdt de wettelijke garantie in? Wat is het conformiteitsvereiste? Wanneer is een auto non-conform? En wat betekent dit voor de consument?

 

Conformiteitsvereiste volgens art 7:17 BW

De wettelijke garantie op een (tweedehands) auto, officieel het conformiteitsvereiste geheten, is per 27 april 2022 verlengd van zes naar twaalf maanden. Het wetsvoorstel, aangenomen door de Eerste en Tweede Kamer, is feitelijk de omgekeerde bewijslast op basis van non-conformiteit en is verlengd van zes maanden tot twaalf maanden na aankoop. Dit geldt in de basis voor alle producten die een consument koopt en in het geval van een tweedehands auto betekent het dat deze moet functioneren zoals je op basis van de bij jou bekende informatie redelijkerwijs mag verwachten. Het volledige artikel over het conformiteitsvereiste vind je in artikel 7:17 van het Burgerlijk Wetboek.

 

Wanneer is een auto ‘non-conform’?

Het juridische begrip non-conformiteit is een specifieke invulling van de algemene juridische kwalificatie ‘tekortkoming in de nakoming van een overeenkomst’, oftewel: het niet nakomen van een afspraak. De wet schrijft voor dat een consument mag verwachten dat een auto de eigenschappen bezit die voor normaal gebruik daarvan nodig zijn, die hij op voorhand overeengekomen is en waarvan hij de aanwezigheid niet behoefte te betwijfelen. Mededeling die door de verkoper over de auto zijn gedaan, zijn hierbij ook van belang. Denk aan de tekst van een onlineadvertentie waarin de verkoper diverse eigenschappen opsomt en op basis waarvan de consument met de verkoper uiteindelijk een koopovereenkomst sluit. Een auto is non-conform wanneer deze niet aan bovenstaande voorwaarden voldoet.

 

Wat houdt wettelijke garantie op je tweedehands auto in?

De conformiteitsvereiste komt op het volgende neer: in de twaalf maanden dat deze wettelijke garantie op jouw auto zit, ligt bij een defect de bewijslast bij de verkoper en niet bij de koper. Dit wil zeggen, dat wanneer er een probleem met de auto ontstaat tijdens de eerste twaalf maanden na aankoop, de verkoper moet aantonen dat dit probleem niet aanwezig was op het moment dat de auto verkocht werd. Gaat er na die twaalf maanden iets kapot aan de auto, dan zal de koper moeten bewijzen dat dit probleem bij de verkoop al aanwezig was. Deze garantie is absoluut en ter bescherming van de koper in de afgesloten overeenkomst tussen koper en verkoper.

 

Hoe werkt de bewijslast bij wettelijke garantie op je auto?

De koopovereenkomst heeft een belangrijke rol in deze wettelijke garantie op een tweedehands auto of occasion. Aan de hand van deze overeenkomst, mag de koper volgens de wet aannemen dat de auto op een bepaalde wijze functioneert. Staat er bijvoorbeeld in dat de airconditioning niet werkt of de remblokken bijna aan vervanging toe zijn, dan kan de koper hier later niet op terugkomen. Gaat binnen twaalf maanden iets kapot waarvan de koper mag aannemen dat het gewoon goed functioneert, dan moet de verkoper bewijzen dat dit probleem pas na de koop is ontstaan.

 

Onderzoeksplicht en informatieplicht

Behorende bij de verwachtingen die een koper van een occasion mag hebben zijn de onderzoeksplicht (voor koper) en de informatieplicht (voor verkoper):

 

  • Onderzoeksplicht houdt in dat een koper zelf onderzoek hoort te doen naar de tweedehands auto die hij/zij koopt. Hieronder valt het maken van een proefrit. Vragen naar het functioneren en de onderhoudshistorie van de tweedehands auto bij de verkoper zijn ook onderdeel van de onderzoeksplicht.
  • De informatieplicht houdt in dat de verkoper verplicht is je te informeren over bestaande gebreken waarvan hij op de hoogte is of had moeten zijn. Let op: een particuliere verkoper heeft deze informatieplicht niet.

 

Wat mag je van CarSelexy verwachten?

Bij CarSelexy hebben we uitsluitend auto’s van minder dan twee jaar oud met minder dan 30.000 kilometer op de teller. Om die reden worden nagenoeg al onze auto’s verkocht met resterende fabrieksgarantie. Fabrieksgarantie geeft de koper maximale zekerheid door dekking op nagenoeg alle motorische en elektronische defecten.

 

Mocht het zo zijn dat de resterende fabrieksgarantie minder is dan 12 maanden, dan vullen wij die aan met CarSelexy Excellent Garantie tot maximaal 12 maanden. Deze garantie, opgezet met onze partner AutoTrust, is vergelijkbaar met de dekking van fabrieksgarantie. Ook hierin zijn nagenoeg alle mechanische en elektronische gebreken gedekt. Dit is duidelijk omschreven in onze garantievoorwaarden. Tot slot kun je gemakkelijk online claim melden via één aanspreekpunt. Onze partner AutoTrust is altijd het aanspreekpunt bij het ontzorgen van de garantieclaims, óók in de periode dat de auto (nog) onder fabrieksgarantie valt.  Zo heb je de maximale zekerheid, zonder gedoe, waar jij recht op hebt.

 

Meer informatie over CarSelexy Excellent Garantie: CarSelexy Garantie

Blijf op de hoogte

* verplichte velden